Бял риган

Уважаеми партньори,

За ваше удобство, моля използвайте новия ни сайт:

www.pimenta.bg

Риганът е многогодишно тревисто растение от семейство Устоцветни. Достига на височина до 80 см. В диво състояние е разпространен в цялата страна по поляни, горски сечища, просветлени гори до 2000 м надморска височина. Когато се култивира, се подбират топли и слънчеви места и леки, пропускливи почви. Бере се във фаза на пълен цъфтеж, когато процентът на етеричното масло е най-висок. Използва се надземната част на растението – листата, цветовете и стъблото. Суши се на сянка или в сушилня до 35 градуса. Изсушената билка има зелено обагрени стъбла и листа и червено-виолетови цветове. След изсушаване запазва аромата си.

Най-популярната му употреба в кухнята е за пици и тестени изделия. Използва се също като подправка към наденици и печено месо, за рибни ястия, блюда с яйца, супи и сосове.

Като лечебна билка има антисептично, отхрачващо, антиспастично и успокояващо нервната система действие. Използва се при възпаление на дихателните пътища, като успокояващо кашлицата средство, при стомашни болки, чернодробни и жлъчни заболявания. Прилага се под формата на чай.