Дафинов лист

Подправка за маринати, сосове, консерви от месо, туршии, ястия от дивеч, говеждо, свинско, овнешко месо, риби, супи.


Уважаеми партньори,

За поръчки на едро използвайте новия ни сайт:

www.pimenta.bg


Подправката дафинов лист са листата на вечнозеленото лаврово или дафиново дърво Laurus nobilis - растение с твърди, жилави, тъмнозелени листа, родом от Средиземноморието и Мала Азия. На височина достига до 12 метра, но често остава по-ниско и е като храст. Цъфти с дребни светложълти цветове и ражда малки плодчета, които през есента стават тъмночервени. Отглежда се и като декоративно растение.

В древна Гърция лавровото дърво било свещено. С него украсявали храмовете на Аполон, а делфийският оракул изговарял своите пророчества с дафиново листо в устата. В античността с лавров венец били увенчавани победителите – военачалници, спортисти и поети.

В кулинарията и медицината се използват листата, които след обиране се сушат в тъмно и сухо помещение. Така се съхраняват и у дома. Добре е да се поставят в плътно затворен съд, за да не се изпари с времето съдържащото се в тях етеричното масло. При сушенето ароматът остава и при правилно съхранение дафиновият лист е с голяма трайност. Ако не е добре съхраняван, пожълтява и става горчив на вкус.

Употребява се главно за пикантни ястия от дивеч, говеждо, овнешко месо, риби и супи. Комбинира се добре с лук, чесън, черен пипер, бахар, корени за супа. Поставя се като консервант в маринати, сосове, консерви от месо, туршии. Заради силния си аромат се прилага в умерено количество – половин или един лист е достатъчен за ястие от 4 порции. Слага се в началото на термичната обработка и се изважда преди сервирането. Кулинарите съветстват преди да се сложи в ястието листата да се потрият едно в друго, за да се засилят ароматът и лечебните свойства на подправката.