Индийско орехче
/на плод и смляно/

Уважаеми партньори,

За поръчки на едро използвайте новия ни сайт:

www.pimenta.bg

Индийското орехче е семенното ядро на плода на вечнозеленото мускатово дърво. От него се получават две подправки – мускатов /индийски/ орех и мускатов цвят или мацис. Плодовете му наподобяват малки островърхи кайсии, които в узряло състояние се разпукват и се разкрива твърда месеста костилка, обвита от яркочервена, ръбеста и начупена кожица. От плодчето се изважда семката, заедно със семенната обвивка. Тя внимателно се отделя от ядката и се суши докато добие жълто-оранжев цвят . Така се получава мускатовият цвят, който се цени много високо, но се намира трудно. Останалата след обелването ядка е познатото на всички индийско орехче. То се изсушава в продължение на един-два месеца в специални сушилни или на слънце, а после се кисне във варно мляко за предпазване от насекоми.

Важно...

Индийското орехче и мацисът се използват в малки дози – на върха на ножа за ястие от 4 порции.

Етеричното масло и на двете подправки съдържа миристицин, който има психотропно и халюциногенно действие. Използват го и като наркотик, но има тежки странични ефекти, включително и смърт. Според някои източници маслото на мускатовото орехче е най-токсичното между етеричните масла известни досега, а няколко орехчета са в състояние да отровят възрастен човек.

В кулинарията...

Индийското орехче е традиционна подправка за сладки ястия - млечни и яйчени кремове, сметанови торти, но се използва и в солената кухня. Много подходящо е за гъбени и зеленчукови блюда от спанак, зеле и лук. Добавя се в супи с месо, особено в телешко варено, но е много подходящо и за пилешкия бульон, както и за зеленчуковите кремсупи. Задължителна подправка е за някои сосове и пастети. Сосът Бешамел не е завършен без щипка настъргано орехче, а доматеният сос ще придобие по-изискан аромат, ако добавите малко от подправката. Предпочитан аромат е за пастетите от чернодробен фарш, както и за тези, съдържащи сирене или яйца. С индийско орехче можете да подправите също печеното пиле, както и ястията от дивеч.

В сосовете то се добавя в края на варенето, в ястията по време на готвенето, а в тестените изделия - при замесването на тестото. Комбинира се с черен пипер, дафинов лист, лук, магданоз, корени за супа. Преди употреба трябва да се настърже на ситно ре