Карамфил

Подправка за дребни сладки, компоти, сладка, греано вино, плодови сокове, шоколади, както и за печени меса, супи и бульони

Уважаеми партньори,

За ваше удобство, моля използвайте новия ни сайт:

www.pimenta.bg

Подправката карамфил е неразвитата, неразпукната цветна пъпка на вечнозеленото тропическо дърво Syzygium aromaticum, чиято родина е Индонезия . Отглежда се също и в Мадагаскар, Танзания, Индия, Шри Ланка. Карамфиловото дърво достига на височина до 20 метра, има големи овални листа и пурпурни цветове, събрани в големи съцветия по върховете на клоните. Цветните пъпки първоначално са със светъл цвят, но постепенно стават зелени, след което се развиват до яркочервени. Берат се преди да са се разтворили, защото тогава са най-силни като подправка и се изсушават.

Карамфилът има много силен аромат, дозира се внимателно, за да не заглуши всички останали аромати. Не се съчетава с пресни подправки като магданоз, целина, копър, чесън и др. Използва се в комбинирани подправки като къри, както и за ароматизиране на меденки, дребни сладки и шоколади заедно с канела и кардамон.

Научни изследвания доказват, че карамфилът е най-мощният оксидант сред подправките заради високото съдържание на фенолни вещества - натурални антиоксиданти, които пречат на процесите, свързани с отделяне на свободни радикали и подпомагат борбата със стареенето на тъканите.

Карамфилът е богат на еугенол, на който се дължи неговото болкоуспокояващо действие. Еугенолът е локален антистатик, използван от зъболекарите. Неслучайно в народната медицина карамфилът е познат като обезболяващо средство, особено при зъбобол, възпаления на венците и устната кухина и за освежаване на дъха. Известен е още като средство, което засилва паметта, укрепва имунната система, а също и като афродизиак.

Маслото от карамфил се използва в стоматологията за производство на препарати с антисептично и обезболяващо действие.