Кардамон

/шушулки и смлян/
Подправка за кафе, ликьори, сладки, козунаци, супи, сосове, колбаси, ориз

Уважаеми партньори,

За ваше удобство, моля използвайте новия ни сайт:

www.pimenta.bg

Кардамонът е тръстикоподобно тревисто растение Elettaria cardamomum, чиято родина са влажните планински гори по Малабарското крайбрежие на Индия. Отглежда се в Шри Ланка, Малайзия, Суматра. Подправката са тъмните семена на растението, обвити в зелени семенни шушулки. Шушулките се берат преди да са се разтворили, изсушават се и семената се използват смлени или цели.

Кардамонът е една от най-скъпите подправки. По-скъпи от него са само шафранът и ванилията. Най-ценен е зеленият индийски кардамон.

Той е традиционна подправка за черното кафе в арабските страни и за билковите чайове в Индия – Йоги чай. Смленият кардамон е една от съставките на кърито. Употребява се в сладкарството заедно с джинджифил, индийско орехче и анасон за приготвяне най-вече на меденки и козуначени печива. Намира приложение в колбасарството и ликьорената промишленост, където се използва като консервант и за ароматизиране.

В народната медицина се употребява като газогонно и апетитовъзбуждащо средство.

Кардамонът има много силен вкус и аромат. Използва се в малки количества. Най-добре се съхранява в шушулките, след смилане семената губят по-бързо аромата си.