Киноа

Уважаеми партньори,

За поръчки на едро използвайте новия ни сайт:

www.pimenta.bg


Киноа е древна зърнена култура, която произхожда от Южна Америка. Народите в района на Андите са отглеждали киноа от хилядолетия. През последното десетилетие тя стана известна в цял свят като супер храна заради хранителните си качества.

ООН обяви 2013-та за година на киноата заради потенциала й да подпомогне решаването на проблемите с изхранването. Киноата е с богат хранителен състав, а растението е изключително устойчиво и непретенциозно към почвата и климатичните условия – вирее на 4000 м надморска височина и може да издържа както при минус 8, така и при плюс 38 градуа по Целзий.

Киноата е с изключително високо съдържание на протеини и е известна като единственият природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини. Не съдържа глутен, което я прави подходяща за хора на безглутенова диета.

Киноата може да се консумира покълнала като добавка към салати и мюсли или сварена, гарнирана със сирене и зеленчуци, също като заместител на ориза в супи и ястия. Вари се в съотношение 3:1 с водата и увира за 15-20 минути. Ако се накисне за няколко часа във вода, киноата може да се приема и сурова. Приложенията й са многобройни, тъй като има приятен ненатрапчив вкус и лесно се комбинира с други храни. Преди консумация трябва да се измие добре в цедка, за да се отстранят сапонините, които са по повърхността на семенцата, за да ги предпазват от птици и вредители.