Майорана

Уважаеми партньори,

За ваше удобство, моля използвайте новия ни сайт:

www.pimenta.bg


Майораната е тревисто многогодишно растение от сем.Устоцветни. Многочислените стебла /20-50/ образуват храст с височина 40-60 см и диаметър до 40 см. Използва се цялата надземна част на растението. В диво състояние майораната се среща в Северна Африка, откъдето произхожда, също в Мала Азия и Южна Европа. Култивира се като подправка в цяла Европа, Северна Америка, някои страни в Африка. У нас тя се отглежда като едногодишна култура, защото измръзва през зимата. Намира приложение в кулинарията, парфюмерийно-козметичната промишленост и медицината.Майораната е позната от хилядолетия. Древните египтяни я смятали за свещено растение и я посвещавали на бог Озирис. На техния език наименованието й означава „несравним”. Гърците я поставяли в жертвените блюда, за да я изгорят в чест на Афродита или подправяли с нея виното си. Смятало се, че с това му придават неподозирана любовна сила. Хипократ я предписвал при болести на стомаха и дихателните пътища. Използвали я също и за съхранение на месо, защото фенолите и етеричното й масло действат консервиращо. През Средновековието с нея лекували епилепсия и женски болести.

За кулинарията майораната е открита значително по-късно, за да се превърне в традиционна кухненска подправка в редица европейски страни – Франция, Германия, Португалия, Италия, Словакия, Полша, Унгария, както и в Индия, САЩ, Латинска Америка. Нейният деликатен, сладък, приятен вкус, с леко горчив оттенък я прави подходяща за много месни и зеленчукови ястия. Тъй като майораната подобрява храносмилането и стимулира отделянето на стомашни сокове, удачно е да я използвоте за по-мазни и тежки ястия. Чудесно допълва блюдата от задушено свинско, агнешко, домашни птици и риба. Листата и нежните дръжчици на растението можете да сложите още в зрял боб, кисело зеле, мляно месо. С прясна или сушена майорана се ароматизират салати и салатни сосове, зеленчукови супи, картофи, патладжани, яйца.

В италианската кухня е широко използвана за подправяне на пици, лазаня и сосове за спагети. Силният аромат на сушената майорана я прави особено подходяща за ястия с домати и ориз. Комбинира се много добре с лук, чесън, черен пипер. Сушените листа можете да добавите към трапезен чай. Ароматът му ще ви напомни на букет от мащерка, розмарин и градински чай. Ароматните семена на растението се използват за подправяне на сладкиши и напитки.

Както и останалите листни подправки майораната губи характерния си аромат при продължителна термична обработка, тъй като етеричните й масла се изпаряват. Затова добавяйте подправката минута преди свалянето на ястието от огъня. Съхранява се добре чрез изсушаване. За разлика от други треви, тя запазва напълно своето благоухание след сушенето.

Рецепти

Шницел на скара.

Начуканите шницели се натриват силно с фино накълцани или стрити листенца от майорана и се намазват с олио. Оставят се час-два на хладно. Пекат се на скара и след това се посоляват.

Задушено месо с майорана.

Запържва се от всички страни нарязано на кубчета свинско месо. Накълцва се ситно 250 г лук и се добавя към месото. При необходимост се долива малко горещ бульон и се задушава. Подправя се с 1 супена лъжица изсушена майорана и черен пипер.. Ястието трябва да има силен аромат на майорана.