Маково семе

Уважаеми партньори,

За ваше удобство, моля използвайте новия ни сайт:

www.pimenta.bg

Макът е едногодишно тревисто растение /Papaver somniferum/, което произхожда от Мала Азия. Съществуват над 100 вида мак. Papaver somniferum, известен още като сънотворен мак, не се среща диворастящ и не трябва да се бърка с полския мак, който е широко разпространен като плевел в посевите и по тревистите места в цяла България.

Сънотворният мак се отглежда като маслодайна култура и суровина за фармацевтичната промишеност, а също и като кулинарна подправка. Плодната пъпка на цвета узрява и се превръща в капсула с големина орех, която остава на стъблото след като листата на цвета опадат. В нея са разположени стотици сиво-сини семена с формата на бъбрек. От неузрелите, зелени семенни капсули се добива млечен сок, богат на алкалоиди, наречен опиум. Той е изходен материал за производство на хероин, морфин, кодеинови и обезболяващи препарати.

Маковото семе се добива от напълно узрелия плод и не съдържа алкалоиди. Семената са ситни с приятен плътен вкус и аромат на ядки. В кулинарията се използват основно за поръсване на тестени изделия – кифлички, кексове, дребни сладки, плънки за сладкиши, козунаци, рула, баници и др.