Мащерка

Уважаеми партньори,

За поръчки на едро използвайте новия ни сайт:

www.pimenta.bg

Мащерката Thymus vulgaris е многогодишно тревисто растение от сем.Устоцветни, широко разпространено в страните от Южна Европа. Среща се по сухи, тревисти и каменливи места от низините до високопланинския пояс. У нас се култивира в по-топлите райони на страната.Мащерката има широко приложение както в кулинарията така и като лечебнан билка. Използва се както в прясно, така и в изсушено състояние. Има силен аромат, който се запазва при сушенето. В ястията се слага накрая на приготвянето им по една щипка за ястие от 4 порции.

Мащерката е традиционна подправка за боб чорба, зеленчукови супи, ястия от риба, говеждо месо, дивеч, пастети от черен дроб, карантии и др. Комбинира се добре с лук, черен и червен пипер, дафинов лист, хвойна, босилек. От мащерка се приготвя настойка с оцет за подкиселвяване на салати.

В медицината мащерката се употребява като отхрачващо средство, което стимулира отделяне на секреции от дихателните пътища и жлъчкаа. Притежава бактерицидно и антимикробно действие. Чаят от мащерка се приема при болко в стомаха и смущения в храносмилането, при възпаления на устната кухина. Прилага се и външно като дезифекционно средство, за компреси, ароматизиране на вани и пр.