Мента
/Mentha Piperita/

Подправка за плодови салати, коктейли, чайове, сиропи, алкохолни напитки, зелени салати и др. Като отвара и запарка се прилага при проблеми на храносмилателната и съдречно-съдовата система, при възпаления на дихателните пътища, главоболие, безсъние и др.

Уважаеми партньори,

За поръчки на едро използвайте новия ни сайт:

www.pimenta.bg

Ментата (Mentha Piperita) е многодишно култивирано хибридно растение. Според някои автори тя е първото културно растение в Европа. Като кулинарна подправка тя е подходяща за плодови салати, мусове, сиропи, коктейли, чай и др. Ментовите напитки са подходящи за горещите летни дни, тъй като ментолът дава усещане за свежест и хлад. В ангосаксонската кухня ментата е традиционна подправка за зелена салата, гъби, спанак, извара, овнешко месо.

Като билка ментата се използва при проблеми с храносмилането, срещу гадене и повръщане, като болкоуспокойващо и антисептично средство. Повлиява добре главоболие, мигрена и безсъние, облекчава сърбежа на кожата, премахва лошия дъх. Има съдоразширяващо действие и облекчава дишането. Чаят от мента е подходящ при кашлица, бронхити.

Информацията в тази статия има общообразователна цел, не може да замести консултацията със специалист и не трябва да се използва за самолечение.