Нигела

/черен кимион, полска челебитка/ - подправка за тестени изделия, зеленчукови ястия, картофи, ориз

Уважаеми партньори,

За поръчки на едро използвайте новия ни сайт:

www.pimenta.bg

Подправката нигела, позната още като черен кимион или полска челебитка, са семената на едногодишно тревисто растение, което произхожда от южна Азия. Заради красивите си сини цветове нигелата се отглежда и като декоративно цвете.

Семената имат пикантен аромат, който напомня лук и леко гочив вкус на ядки с пиперлив оттенък. Използват се като подправка за всякакъв вид яхнии, за поръсване на хлябове и солени бисквити, за салати, а също и за сладкиши и ликьори. Добавят се и в подправкови смеси и като съставна част на къри. С наситения си черен цвят и елегантна триъгълна форма семенцата имат и декоративен ефект за украса на ястията. Нигелата отделя по-силен аромат, когато се добавя в началото на термичната обработка. За да се засили ароматът може семенцата да се запекат на тиган преди да се сложат в ястието.

Съхранява се на сухи места в добре затворен съд, за да запази по-дълго качествата си.

Ползи за здравето

Наричат нигелата „благословени семена” заради лечебните й свойства. Твърди се дори, че това е най-лековитата билка на всички времена, позната и почитана от най-дълбока древност. Семена на нигела са открити в гробницата на Тутанкамон, а цитат от Корана гласи: „Черните семана са лек за всяка болест освен за смъртта”. Съвременните изследвания доказват, че нигелата съдържа над 100 активни съставки, на които се дължи благоприятното й въздействие върху дихателната, кръвоносната, храносмилателната, отделителната и имунната системи.

Нигелата помага при респираторни заболявания, действа като антихистамин и намалява негативните симптоми на страдащите от алергии. Тя също е силен антиоксидант и помага за прочистване на организма от токсини. Черните семенца са богат източник на полиненаситени мастни киселини, които подпомагат обмяната на веществата, регулират холестерола, подобряват кръвообращението, стимулират функциите на черния дроб, подобряват имунинета. Имат съдоразширяващо и антисклеротично действие. Помагат срещу стомашно разстройство и проблеми с храносмилането. Прилагат се при кожни заболявания – акне, псориазис, екземи.