Салвия

Уважаеми партньори,

За поръчки на едро използвайте новия ни сайт:

www.pimenta.bg

Салвия (градински чай)

Салвия (Salvia officinalis) , известна още като градински чай, е ароматна подправка и лековита билка с деликатен, леко горчив вкус, който прави ястията по-фини и ароматни, оформя и допълва собствения им вкус. Билката е мощен антиоксидант, със силно противовъзпалително действие

Салвия - 1 кг

Опаковка: пликове от газнепропускливо

фолио

Салвията е ниско храстовидно растение, достигащо до 70 см височина. Листата са издължено овални, сивозелени и мъхести. Цветовете са синкави с дълбоки кошнички, разположени в дълги съцветия като класове.Като подправка и билка се използват листата. Леко горчивият и пикантен вкус я прави подходяща за ястия с овнешко месо, птици, по-мазна риба, както и за подправяне на колбаси и домашни наденици. Подходяща е също за блюда със сирена и яйцени ястия. Трябва да се дозира внимателно, защото има много силен аромат.Освен ароматна подправка салвията е и билка, позната от векове с лечебните си свойства. Името произхожда от латинската дума salveo, което означава „здрав съм”. Има сведения за употребата й в древен Египет, а Хипократ и Диоскорид я смятали за свещена трева. Една арабска поговорка пък гласи: "Защо човек да умира, ако в градината му расте салвия".Днес е известно, че салвията е силен антиоксидант, има противовъзпалително и кръвосъсирващо действие. Прилага се при заболявания на дихателната система и храносмилателния тракт, има облекчаващо действие при язва и гастрити, намалява потоотделянето и успокоява внезапните топли вълни при климакс.

От отвара от салвия се повлияват добре изгаряния, ухапвания, кожни заболявания, косопад. Използва се същи и при гинекологични заболявания, болезнена менструация, нарушен менструален цикъл, за укрепване на имунната система, подобряване на храносмилането и лекуване на афти. Чаят от салвия се пие при безсъние, депресия, умора, главоболие. Подобрява паметта, заради което се препоръчва при Алцхаймер и деменция.

Информацията в тази статия има общообразователна цел, не може да замести консултацията със специалист и не трябва да се използва за самолечение.