Червен пипер

Уважаеми партньори,

За поръчки на едро използвайте новия ни сайт:

www.pimenta.bg

Червен пипер 120-140 ASTA - LA PASTORA

Червен пипер 120-140 ASTA е 100 % чист пипер, получен от смилането на узрели на слънце, здрави, изсушени чушки от вида Capsicum Annuum. Отличава се с наситен червен цвят, мек, леко сладък, благороден вкус и богат аромат на зрели червени чушки.Червеният пипер, който ви предлагаме, не е стерилизиран, не е облъчван, не съдържа ГМО и изкуствени оцветители.

В българската кухня червеният пипер е универсална подправка. Прибавя се към всевъзможни супи, зеленчукови блюда, ястия с месо, птици, риба и др. Използва се за подправяне на сирена, яйца, различни видове пастети и салати. Поръсени с червен пипер малко преди поднасянето, тези блюда изглеждат по-естетично, но не носят пълната гама на аромата му. Когато е затоплен, пиперът отдава своя аромат изцяло и затова е добре да се добавя в ястията по време на готвенето.

Важно е да знаете, че не бива да го оставяте във врящата мазнина, защото при изпържването неговото захарно съдържание се карамелизира и той получава горчив вкус и тъмно кафяв цвят. Затова секунди след слагането на пипера в мазнината трябва да добавите вода или бульон или пък други елементи от ястието, съдържащи вода, като месо и зеленчуци. Ястията, подправени с лютив пипер, стават толкова по-люти, колкото по-дълго ги оставим да врат.

Червеният пипер е предпочитана съставка на различни подправкови смеси. У нас най-популярни са шарената сол и кърито. Той сполучливо се комбинира с други подправки заради мекия си и ненатрапчив аромат.

За разлика от други подправки червеният пипер не е твърде популярен като лечебно средство. Лековитите му свойства несправедливо са останали в сянката на кулинарната му слава. Но не и за унгарския учен Алберт Сент-Дьорд, който за първи път е изолирал витамин С от унгарската паприка - откритие, за което през 1937 година той получава Нобелова награда. Един грам счукани пиперки съдържа повече витамин С отколкото има в сока на четири лимона. И нещо повече – пиперът има уникалната способност да съхранява този витамин – не настъпва разпад на ценната субстанция по време на варенето, пърженето, печенето или затоплянето й. И това още не е всичко. По-новите изследвания доказват, че червеният пипер съдържа и витамин Р, който пази кръвоносните съдове. Той снижава кръвното налягане и, ако се употребява редовно, предпазва от атеросклероза. И не на последно място е капсацинът – съставката, на която се дължи лютивият вкус на пипера. Той е ценно средство в медицината. Действа обезболяващо, откашлящо, помага да се прочистят синусите и дихателните пътища. Препоръчва се при простудни и грипни заболявания заради антибактериалните му свойства. Тези които са загрижени за линията си със сигурност ще се заинтригуват от факта, че капсацинът ускорява изгарянето на колориите.

Рецепти

Телешко гулашНарязва се на парчета 1 кг телешко месо от бута или от плешката. Нарязва се 150 г сланина и се запържва с 2 лъжици мазнина. Прибавя се месото и се запържва. Побавят се 3 глави лук, нарязани на филийки, сол и чер пипер. Когато лукът се позачерви, прибавят се 1 лъжичка червен пипер, 1 морков и 1 резен целина, нарязани на кубчета. Наливат се 1 часа вода и 2 кафени чашки вино. Ястието се оставя да се задушава, докато омекне месото. Преди Свалянето му от огъня се подправя с ½ часа разбито кисоло мляко и се поднася с варени картофи.

Яйца на очи с лук на фурнаНарязват се на филийки 6-7 глави лук и се задушават в 1 кафена чашка подсолена вода. Когато водата се изпари и лукът омекне, прибавят се 4-5 лъжици мазнина и 1 лъжичка червен пипер. Така приготвеният лук се изсипва в малка тавичка. Отгоре се счупват 4-6 яйца, посоляват се, поръсват се с 2-3 лъжици масло и малко червен пипер и се запичат в умерена фурна.

За подправката

Червеният пипер като кухненска подправка се получава от изсушени червени чушки, смлени на прах, в състава на който влиза плодното тяло и в някои случаи краят на стъблото със семенното гнездо. У нас за производство на червен пипер най-често се използват сортовете „Гороглед” и „Букетен”. В Българския държавен стандарт са заложени пет качества на червения пипер. Те се различават по интензитета на цвета, който се измерва с мерни единици, наречени АСТИ. Колкото е по-добро качеството на пипера, толкова по-високо е неговото багрилното съдържание. Висококачественият пипер има наситен керемидено-червен цвят. Лютият пипер е с по-блед оранжево-червеникав оттенък. Различават се няколко степени на лютивина – от огнено люто до меко и благородно сладко.