Шафран

Уважаеми партньори,

За поръчки на едро използвайте новия ни сайт:

www.pimenta.bg

Шафранът се получава се от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus) Това е културен вид от семейство Перуникови (Iridaceae), който не се среща като диворастящо растение, разпространението му е изцяло зависимо от човешката намеса. Като подправка се използват трите близалца на цвета и част от шийката му. Останалата част от стъблото е без кулинарна стойност.Шафранът е най-скъпата в света подправка. За 1 кг сух шафран са необходими:• 110 000 - 165 000 цвята

•160 000 - 450 000 нишки

•Засадена площ с размера на две футболни игрища

•40 часа интензивен ръчен труд

Цената е висока, но качественият шафран се използва в малки количества. Една щипка е достатъчна за 4-6 порции или 3-4 нишки за порция. Качеството на шафрана се определя от съдържанието на кроцин (цвят), пикрокроцин (вкус) и шафранал (аромат). Други критерии са съдържанието на цветни отпадъци (т.е. съдържание на части от цвета, които не са от близалцата) и на други странични примеси, но те са пропорционални на съдържанието на кроцин. Затова интензивността на цвета е водещ индикатор за качеството на шафрана.

Класификация на шафрана в Испания

Шафранът на испанския пазар е класифициран в различни категории в зависимост от своето качество:

1. Coupe Saffron

Това е най-висококачественият шафран. Той съдържа само червени шафранови нишки /близалцата на шафрановия минзухар/, които са ръчно подбрани. Силата на цвета е не по-малко от 190 единици кроцин.

2. Mancha Saffron

В този вид количеството на шафрановите нишки е по-голямо от това на стъбълцата. Силата на цвета трябва да е поне 180 единици кроцин и отпадъците от цветето трябва да бъдат по-малко от 4%.

3. Mancha Superior Saffron

Този вид е Mancha клас A (I) , който съдържа 90% близълца и 10% стъбълца.

4. Rio Saffron

В този вид количеството на червените шафранови нишки е равно на това на стъбълцата. Силата на цвета е най-малко 110 единици кроцин и отпадъците от цветето са по-малко от 10%.

5. Sierra Saffron

Количеството на близалцата е по-малко от това на стъбълцата. Силата на цвета трябва да е най-малко 110 единици кроцин и отпадъците от цветето трябва да бъдат по-малко от 10%.

6. Standard

Това е смес на различни видове шафран. Силата на цвета трябва да е поне 130 единици кроцин и отпадъците от цветето трябва да бъдат по-малко от 7%.

7. Molido Saffron

Това е шафран на прах , който може да бъде приготвена от всички споменати видове по-горе и типът щафран, отбелязан върху него трябва да отговаря на спецификациите му. Влажността трябва да бъде по-малка от 8%.

Шафранът има широко приложение в кулинарията. С него се овкусяват и оцветяват светли бульони, зеленчукови супи, ориз, морски дарове, всички видове месо. Много добре се съчетава с домати, картофи, аспержи. Може да се използва и в сладкарството при приготвянето на бисквити, кексове, пудинги, сладкиши, блатове. Добавя се в плодови желета, кремове, мусове и сладоледи.

Шафранът е универсална подправка с уникален вкус. Няма нито една позната съставка, която може да замести шафрана. Той не може да бъде копиран или пресъздаден от други подправки. Вкусът му се определя като леко горчив, полусладък, с привкус на мед, с аромат на море, на цветя, на парфюм и на сено.

Как да използваме шафрана в кухнята? Шафранът може да се стрие лесно с пръсти или в хаванче и да се прибави директно към течни ястия или дресинги за салати. Шафранът е скъп и трябва да се използва пестеливо, затова е добре да се накисне в течност (бульон, топла вода или вино) за десетина минути и след това да се прибави към ястието.Печенето на шафрана усилва аромата му. Можете да сложите шафрановите нишки в алуминиево фолио и да ги загреете за кратко в затоплена фурна. След това ги стрийте или накиснете в топла течност.

Ако искате деликатният вкус на шафрана наистина да изпъкне, използвайте минимално другите подправки. Но шафрана може да играе и поддържаща роля, като се използва не толкова заради собствения му вкус, а за да придаде дълбочина и завършеност на ястието. Една малка щипка в голям съд прави съществена промяна в характера на цялото ястие. Вкусът става по-богат, по-наситен и много по-ароматен. Използвайте шафрана премерено. Ако сложите малко, добавя вкус, но ако сложите прекалено много може да развали гозбата, като я направи прекалено горчива.